Asselt & Omgeving

Asselt is door zijn ligging aan de Maas en de Maasplassen, als één van de kleinste Limburgse dorpjes, het oudste kerkje van Nederland en het bijgelegen museum, uitgegroeid tot één van de meest pittoreske dorpjes van de provincie. Bij de Maasplassen (afstand 100 meter) zijn er tal van watersportmogelijkheden. Aan het water kunt u genieten van de culinaire mogelijkheden, die restaurant Maaszicht en Grand-Café De Boei in Asselt (op 20 meter afstand van het Rozenhofje) u bieden. Op 2 kilometer afstand ligt het dorp Swalmen. Hier kunt u wandelen en fietsen in het Swalmdal. Op 3 kilometer afstand treft u de stad Roermond aan met een bruisend winkelhart, bezienswaardigheden, Designer Outlet Center, Retailpark en moderne faciliteiten, een station en ziekenhuis.

De geschiedenis van Asselt gaat terug tot de 8e eeuw. Het grondgebied was een belangrijke palts, een plaats waar de voorraden van vorsten werden verzameld en waar recht gesproken werd. Hier lag ook het Koningshof van de Keizer. De Noormannen, die zich in 881 na Christus hier vestigden, voerden vanuit de palts Asselt rooftochten uit naar vele steden in de wijde omtrek. In deze tijd heette het dorpje nog Ascloha. Het nabij gelegen Bisdom Roermond heeft van oudsher de stadsrechten en de bijbehorende prachtige gebouwen, zoals de Munsterkerk, het Stadhuis en de Kathedraal op de markt. Lees verder op Noormannenarrangement. 

Wandelen en fietsen rondom het schilderachtige Swalmdal. Vanuit het Rozenhofje kunt u verschillende routes maken. In de woning ligt een informatiemap voor u klaar,  die u de verscheidenheid van het Midden-Limburgse Maasterrassenlandschap, met z'n dassenburchten en ijsvogels laat beleven. Andere wandelingen voeren door landgoed Hillenraat, het Beesels Broek, de Vuil Bemden en de bos- en broekgebieden rondom het dorp Boukoul. Het Rozenhofje is tevens centraal gelegen om lange afstandswandelingen als het Maas-Niederrheinpad, het Pieterpad of het Maas-Swalm-Nette pad te lopen. Ten oosten van Roermond treft u het Nationaal Natuurpark De Meinweg aan. Een prachtig wandelgebied dat is opgenomen in de lijst van het cultureel erfgoed. In Asselt ligt een fietsenknooppunt en aan diverse wandelroutes. In het Rozenhofje liggen een knooppuntenkaart en wandelroutes voor u klaar.

                                                                     

In de restaurants, die Asselt rijk is, kan met uitzicht op het haventje een ontbijt, lunch of diner worden genuttigd. Men biedt hier een uitgebreide gevarieerde menukaart aan. Natuurlijk staat er ook koffie met Limburgse vlaai of een heerlijke ijscoupe klaar. Ook in het nabij gelegen dorp Swalmen en de stad Roermond bevinden zich diverse restaurants, in verschillende prijsklassen, waar u heerlijk kunt eten.

Zwembaden: het vlakbij prachtig in de bossen van Swalmen gelegen openluchtzwembad De Bosberg is nationaal meerdere jaren uitgeroepen tot "Het nummer 1 buitenzwembad". Zie voor meer voor informatie op http://www.zwembaddebosberg.nl  Daarnaast kunt u in Roermond terecht bij zwembad De Roerdomp, een subtropisch zwemparadijs en buiten-golfslagbad.

Winkelen: Op 1 kilometer afstand ligt het moderne Retailpark met diverse mega-stores. Het Rozenhofje ligt op slechts 4 kilometer afstand van het Designer Outlet Center. Hier vindt u winkels van de bekende merken tegen lagere prijzen. Vanuit het Designer Outlet Center loopt u naar het historisch winkelhart van Roermond, met zijn overzichtelijke winkelstraten en de bekende winkelketens, alsook de kleinere boutiques. Ook voor een gezellig terrasje kunt u terecht op de Markt, het Munsterplein, de Roerkade of het Stationsplein. In Roermond is iedere zondag een koopzondag, dus de winkels zijn open.

Een dagje Maastricht is een echt uitje met een Bourgondische sfeer. Vanuit het Rozenhofje rijdt u, via de nabij gelegen A73, in ongeveer 45 minuten naar Maastricht. Deze stad staat bekend om de gezellige straatjes en de chique boutiques.

Het lijkt ver weg, maar de wereldstad Düsseldorf ligt slechts op 45 minuten rijden. De Köningsallee is dé winkelstraat waar alle beroemde merken bij elkaar liggen. In die Altstad van Düsseldorf waant men zich in de middeleeuwen en kan men genieten van een Fleischplatte of een goede Weiswein.

Kasteel Hillenraat, in Boukoul, is een plaatje en de bossen rond het kasteel zijn zeker een wandeling waard. Interessant om te weten is, dat alle boerderijen met blauw-witte luiken in de omgeving bij dit kasteel horen. Eén van deze Carré-boerderijen is gelegen naast het Rozenhofje. Het kasteel ligt op ongeveer 3 km afstand.

Asselterhof: Deze Limburgse Carré-boerderij is gelegen achter het Rozenhofje en is het toonbeeld van een mooi staaltje Limburgse boerderijbouw.  Asselterhof heeft het predikaat mooiste boerderij van Limburg ontvangen.

’t Rozenkerkje of Dionysiuskerkje: In Asselt ligt een klein kerkje, dat een pittoreske uitstraling aan het dorpje geeft. Het Dionysiuskerkje in Asselt stamt uit de 10e eeuw. De plek is populair bij bruidsparen en voor doopsels. De hoogmis vindt elke week op zondag om 10.00 uur plaats.

Het kleine Cultuurhistorisch Museum in Asselt herbergt een ruime hoeveelheid aan cultuurhistorische voorwerpen en is van april tot oktober op zondagmiddag geopend.                                                                                                      

Het haventje van Asselt ligt op ongeveer 100 meter van het Rozenhofje. Op aanvraag kunnen er zeilboten gehuurd worden, waarmee romantische zeiltochten over de Asseltse Maasplassen worden gemaakt. Voor rustige dobbermomenten over de Asseltse Maasplassen, kunnen er kanotochten gemaakt worden.

 

 

 

Nederlands Deutsch English
Het Rozenhofje ~ Op de Berg 6 ~ Asselt aan de Maas (Roermond) ~ 06-38899468 ~ v.mostart@hetnet.nl